S * M i j m u P i x - k u l l .2 :

1 hane född 23 mars 2007

 

Läs mer om den lille bebbens alltför korta liv längst ner på sidan.

 
     
         
 

 

 
         
 

sire:

PR S * Mijmu Pix .Action Junior Jackson

" J a c k s o n "

SIA n 21 (bruntabbymaskad)

 

dam:

IDP Shade.of.Jade Olga

" P i x i "

SIA c 21 (lilatabbymaskad)

 
         
         

 

           
           
           
      Ett dygn gammal. Liten på jorden men stor i orden! Mjaoouuuuu! En mycket efterlängtad liten gosse på 122 gr har gjort entré!  
           
           
     

Ett vecka gammal. Ögonen är öppna och den lille plirar kisande på stora världen. Han är väldigt envis och pip-snackig och kallas för "Säckpipan" här hemma; han piper eller knorrar mest hela tiden!
Farmor Seelia håller dagliga föreställningar för bebben i busandets ädla konst, men än så länge är den lille mest intresserad av att dia och att sova hos mamma Pixi.

 
           
           
      Här ligger tre generationer och sover: farmor Seelia, mamma Pixi och den lille gossen himself. Allra skönast är att sträcka ut sig ovanpå någon av "mammorna" när man ska sova!  
           
           
      "Åååå vilken utsikt här i från ovan!" En sprattlande bebbe är svår att fotografera. Man är inte så fotogenisk när man är sisådär åtta dagar gammal...!  
           
           
      12 dagar gammal. Den lille bebben blir allt dåsigare och andas tungt. I stället för att sprattla omkring och kravla runt i boet så nöjer han sig med att hänga lite på kanten och titta ut.  
           
           
      Mamma Pixi ser till så att sonen är vattenkammad och fin när han ska fotograferas.
En av de sista bilderna på den lille.
 
           
           
           
 

O m .k u l l .2 :

Detta var båda föräldrakatternas första kull, och för pappa Jackson hans enda eftersom han numera är kastrat. Det blev bara en kattunge, och denna föddes på dag 71; en stor och pigg hankattunge! Troligen berodde hans sena födseltidpunkt på att han inte hade några kullsyskon som hjälpte till att tryckta på och vilja ut.
Den lille var från början en riktigt envis och pratglad liten bebbe som passades upp av både mamma Pixi och farmor Seelia. Ett litet pip och båda "mammorna" kom springande för att se vad den lille ville!

När den lille bebben var tio dagar gammal fick han sk "flat chest", en relativt ovanlig defekt som plötsligt dyker upp och som drabbar kattungar i åldern 1-3 veckor. Symptomen är insjunken bröstkorg, dålig viktökning och ibland svårigheter med att andas beroende på hur svårartad åkomman är.
På bara några få dagar gick vår lille bebbe från att vara en trind liten gaphals med pliriga ögon till att bli en hängig och apatisk kattunge som mest drog sig undan och ville ligga och dåsa. Andningen var tung och han ville till sist inte dia eller stödmatas. Vi åkte till djursjukhuset där det bara kunde konstateras att den lille hade flat chest och att utgången var oviss. Veterinärerna visste ungefär lika mycket som det jag själv läst mig till på nätet och i böcker, om flat chest.
Bebbens flat chest upptäcktes på måndag morgonen och därefter gick det snabbt utför.Den lille fick allt svårare att andas; det syntes att varje andetag var en stor ansträngning för honom, och han ville bara ligga och sova. Han tappade fort vikt eftersom han inte kunde dia. Jag stödmatade honom men till sist ville eller kunde han inte svälja detta, och han blev allt tunnare. På torsdagen, tre dagar senare, fick han somna in. Vår lilleman blev bara 13 dagar gammal.

 

" F l a t c h e s t "

Det finns många olika teorier om hur och varför flat chest uppkommer. Många teorier gör gällande att det är genetiskt eller ärftligt på ett eller annat sätt; tex genom recceciv, ofullständig och variabel nedärvning, och/eller genom linjeavel (inavel). Andra gör gällande att det beror på att kattungen har legat på ett allt för hårt underlag, att kattmammans mjölk (eller till och med mjölken i en specifik spene) saknar tillräckligt av kalcium och de vitaminer som behövs för att kattungens skelett ska bli starkt och orka bära upp den lilles tyngd. Vissa teorier menar att föräldrakatterna rent genetiskt inte passade ihop. Föräldrakatterna kan i andra parningar och med andra "partners" ha fått fullt friska, defektfria ungar, men i just denna kombinationen så slår det slint genetiskt.
Teorierna är flera alltså, och varierar från källa till källa. Det verkar för övrigt som att det oftast är hankattungar eller de största "tjockaste" ungarna i kullen som drabbas av flat chest. Det finns inte mycket faktisk forskning kring detta ämne och därför har jag inte heller kunnat hitta någon information som verkligen slår fast att det förhåller sig på det ena eller det andra viset.
Kattungar med lindrigare fc klarar sig vanligen och växer ifrån defekten vid ett par månaders ålder och blir fullt friska, vuxna katter. Kattungar kan stödmatas och så småningom börja öka i vikt för att sen vid tre, fyra veckors ålder bli plötsligt sämre och tyna bort. Eller tvärtom; vid samma ålder repa sig och börja öka i vikt och så småningom växa ifrån symptomen helt. I vissa fall kan katten få lättare problem med andningen efter att ha drabbats av flat chest som liten; att den lätt blir andfådd tex. Vid svårare fall där bröstkorgen är allt för insjunken och platt kan kattungen få svårigheter att andas och bla få lunginflammation. Det kan bli deformationer i ryggraden som bland annat kan ge puckelrygg och missbildningar. Vår lillemans flat chest var av det senare slaget och han hade svåra problem med andningen.

Jag har hittat, och fått tips om från andra uppfödare, flera olika sidor på nätet som handlar om flat chest. En av dem som jag själv fick mycket information av och gärna rekomenderar för ytterligare fördjupning av ämnet är denna:

http://www.pawpeds.com/pawacademy/health/flatchest/

 

Ett stort TACK till alla er som följt den lille bebben under hans korta liv. Som delat med sig av sitt stöd, engagemang, omsorg, goda råd och erfarenheter, och som hoppats och hållt tummarna för den lille! Ibland är livet lika kort som orättvist. Den lille bebben var lika efterlängtad som han nu fattas oss.